Poronlihan valmistus

Valitse liha valmistettavan ruuan mukaan

1. SELKÄ

Selkäosaan sijoittuvat mureat ulkofileet ja sisäpuolelta löytyvät ruhon mureimmat osat, eli sisäfileet. Ulkofilee ja sisäfilee ovat pihvien ehdotonta raaka-ainetta. Fileet ovat nopeasti kypsyviä ja ne kypsennetään roseeksi, eli hieman punertavaksi noin 4-5 minuuttia kuumalla pannulla tai grillissä. Selästä voidaan valmistaa myös poron kareeta ja kyljyksiä.


2. PAISTI

Paisti voidaan valmistaa kokonaisena, joko luullisena tai luuttomana, irroittamalla reisiluu. Sisäpaisti ja paahtopaisti soveltuvat hyvin mureutensa ansiosta myös pihvien raaka-aineeksi tai kokonaisena paistettuna lämpimäksi tai kylmäksi leikkeleeksi. Ulko- ja kulmapaisti soveltuvat haudutettavien lihakastikkeiden raaka-aineeksi. Paisti on erinomaista raaka-ainetta myös käristykselle.


3. LAPA

Luuttomana käristyslihaksi. Sopii myös pataruokiin ja keittoihin. Kypsennysaika 30 minuuttia – 1 tunti.


4. ETUSELKÄ

Käytetään luuttomana käristyslihan raaka-aineeksi. Sopii luuttomana ja luullisena haudutettaviin pata- ja keittoruokiin. Kypsennysaika 1-2 tuntia.


5. POTKA

Voidaan valmistaa sahaamalla luullisia potka-kiekkoja. Potkakiekot sopivat hyvin haudutettaviin pataruokiin. Kokonainen potka voidaan valmistaa potkatornina. Potkan haudutusaika on noin 2 tuntia.


6. NISKA (KAULA)

Luuttomana jauhelihaksi. Voidaan leikata luullisena kiekoiksi, jotka sopivat erinomaisesti pataruokien raaka-aineeksi. Vaatii kypsyäkseen pitemmän haudutusajan noin 2-3 tuntia.


7. KYLKI

Sopii luullisena sahattuna mainiosti keiton raaka-aineeksi. Luuttomana sopii hyvin esimerkiksi täytettävään rullaan. Vaatii kypsyäkseen noin 3 tuntia.


4., 6. 7. POROJAUHELIHA

Käytetään kuten muitakin jauhelihoja. Sopii hyvin kastikkeeseen, mureketuotteisiin, lasagneen, tortillojen täytteeksi, keittoon ja niin edelleen. Jauhelihaa valmistetaan niskasta, kyljestä, etuselästä, rinnasta ja kuvelihoista.


Ethän unohda myöskään maukkaita poron sisäelimiä:


Maksa

Maksa sopii erinomaisesti sellaisenaan paistettavaksi viipaleina, jauhemaksapihveihin ja maksakastikkeeseen. Jäisestä maksasta vuolemalla valmistuu nopeasti myös maukas maksakäristys. Maksa sitkistyy liian pitkästä kypsennyksestä.


Kieli

Poron kieliä keitetään kohtalaisen pitkän aikaa, jolloin niitä kannattaa kerralla valmistaa useampia. Pakastimeen panemistasi kypsistä kielistä saat kätevästi ja nopeasti lämpimän ruoan esim. kuorruttamalla. Kieli on myös hyvä leikkele ja salaattiaines.


Sydän

Poron sydän maistuu keitettynä leikkeleenä, salaateissa, kastikkeellisissa ruoissa tai kuivalihana. Huuhdo avattu sydän huolellisesti kylmällä vedellä ja pusertele samalla veri pois. Poista isot suonet ja enin rasva. Ellet valmista sydäntä kokonaisena, leikkele lihakset kapeiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi kypsymisen jouduttamiseksi. Käytä pataruokiin, höystöihin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!